Blog  -   Commodore Világ Archívum  -   Extra  -   E-mail

 

Rucz Lajossal beszélgettünk

Sokunk életének volt meghatározó része a 90-es években a CoV, a havonta megjelenő Commodore Biblia. Miután sikerült utolérnünk az egykori főszerkesztőt, Rucz Lajost, a felhalmozódott kérdésekből összeállított riport végre megszülethetett:

Commie Inside, Rucz Lajos interjú 1Mit csinálsz mostanában, megmaradtál a számtech mellett?

Részben igen. Az egykoron még a CoV-ot kiadó cég a mai napig működik, multimédia és webfejlesztéssel, nyomdai előkészítéssel, kiadói tevékenységgel foglalkozunk, jelenleg a MOBIL Nagyokos c. telekommunikációs CD-ROM magazinnal vagyunk a lappiacon. Emellett történt egy arculatváltás is, ahogy idősödik az ember, egyre inkább előtérbe kerül a hajszolt életmód után az egészség értéke, így független disztribútora lettem a Tahitian Noni International cégnek, amely 2003. végén nyitja meg Magyarországot is egészségmegőrző termékei előtt.

Esetleg mesélsz a terveidről?

Természetesen, nem titok, hogy hosszú távon jóval nagyobb perspektívát látok a Wellness üzletágban. Paul Pilsner professzor gazdasági kutatásai szerint a 90-es évek informatikai robbanását a XXI. Század első 10 évében a Wellness forradalma fogja felváltani. A 80-90-es évek friss 20-as, 30-as korosztálya számára az új évezred első 10-20 évében fontossá válik a "Hogy érzem magam jobban a bőrömben" szemlélet. Én is érzem a korábbi hajszák következményeit, a sok monitor mögötti gúvadás tönkretette a szememet, a sok székben ülés és relatíve sportszegény élet miatt krónikus hátfájás, nyaki csigolya kopás jelentkezett, az éjszakákba nyúló munkák miatti kávédömping pedig nyilván a szív és keringési rendszerre sem gyakorolt jótékony hatást. Találtam egy céget, amely 100%-osan azt adja számomra, amit a jövőről elképzeltem, hosszabb távon anyagi biztonságot, és ami a legfontosabb, az egészséget, erről egyébként az általam szerkesztett www.mynoni.net/hu weboldalon keresztül bővebb információ is elérhető.

A többiekről tudsz valamit, tartod a kapcsolatot a régi maggal?

CoVboyt már vagy 5 éve nem láttam, az 576 Kbyte után a VOGEL-nél volt, a Play Time magazin főszerkesztő feladatait látta el, hogy ma éppen mivel foglalkozik, azt sajnos nem tudom. Getto maestroval sűrűbben beszélünk (legalább félévente egyszer), ő egy tattoo stúdióban dolgozik (legalábbis legutóbb még ott dolgozott), és imád utazni (főleg Hollandiába). Ez volt a szűkebb mag mellettem, a tágabb mag jól szétszóródott, van, aki az USA-ba került, van, aki szoftverfejlesztőként dolgozik, de egy közös vonás mindannyiukban van, megmaradtak az informatika szakterületén. Néha összefutunk az utcán, de nincs folyamatos kapcsolat velük.

Commie Inside, Rucz Lajos interjú 2Hogyan alakult ki a CoV szerkesztőgardája?

Nem alakult ki, már megvolt. A CoV szerkesztőgárdája teljesen azonos volt az SpV szerkesztőgárdájával. Ebben az induláskor még nem volt benne a Getto. CoVboy (alias Kiss László) a munkatársam volt az LSI nevű cégnél, akkoriban ott Spectrum és Commodore témában könyveket írtunk, mint szerzők, szerkesztők, ebből nőtte ki magát a két lap. Nem nézték jól szemmel, ugyanis, hogy a cég gépein készítjük az újságot, a cég papírjait használjuk, a cég telefonjain bonyolítjuk beszélgetéseinket, s ezért 1990-ben kirúgtak bennünket, így gyorsan alakítottunk egy Kft-t, béreltünk saját irodát stb. Ekkor csatlakozott hozzánk Getto is.

Mennyire volt a CoV a Spectrum Világ Commodore-os átültetése, és mennyiben volt új?

A Spectrum Világ 1987-1988-ban volt igazán sikeres, ez kb. 7-9 ezer eladott példányt jelentett havonta. 1989-ben az értékesítés hanyatlani kezdett, a C64 kezdte átvenni a vezetést, és akkoriban ennek a gépnek sem volt valamire való saját lapja, így úgy döntöttünk, megpróbáljuk. Jó döntés volt, az első számot 12 ezer példányban hoztuk piacra, a mai napig emlékszem, 251 db volt belőle a remittenda, vagyis amit nem adtunk el. Ezután a Spectrum Világ haldoklani kezdett, és a 25. jubileumi számmal 1990-ben meg is szűnt.

Hogy érintett benneteket (és főleg Téged) a Commodore 94-es csődje? Felkészültetek rá?

Erre nem lehetett felkészülni. El sem hittük, hogy ez valaha bekövetkezhet. Bíztunk benne, hogy az Amiga legalább annyira sikeres lesz, mint a C64, és jól lehet majd egyensúlyozni a PC-k taposása mellett. A PC győzött (sajnos). Az arculatváltás után még voltak nosztalgikus próbálkozások, mint pl. a Commodore füzetek.

Ez részetekről inkább pénzügyi okokra vezethető vissza, vagy jól érzem, hogy valami kötödés kialakult az évek során ezen tábor felé?

Pénzügyi okokról nem nagyon beszélhetünk, mert a Commodore füzetek már nagyon kis példányszámban (2 ezer) jelent csak meg, így sok haszon nem volt rajta. Inkább a nosztalgia hajtott bennünket, meg a kis tömeg nyomása, akik igényelték a csak nekik szóló információt. Sajnos ez a láng is csak rövid ideig égett, a megmaradt hűséges C64 hívők többsége is szép lassan lemorzsolódott.

Sokak kedvence volt a CoVboy postája. Sokaknak olyan volt ez, mint az Apukám világa a rádióban, volt, aki csak emiatt vette az újságot. Te mennyire folytál bele a lapnak ebbe a részébe?

Rucz LajosÉn szerves része voltam ennek a rovatnak. Volt egy időszak, több mint egy év, amikor az első számú CoVboy (Kiss László) máshol próbált szerencsét, ez idő alatt is ment a CoVboy posta, akkor én láttam el CoVboy szerepét, ezt jórészt észre sem vette az olvasótábor. Lacival mi jól kiegészítettük egymást.

A rengeteg levélről több Getto grafika is készült. Mennyire fedte ez a valóságot? Tényleg el voltatok árasztva?

Ez teljes mértékben igaz. Egyszer még le is fényképeztük, ha nem mentünk egy hétig el a postánkért, valóban hatalmas nagytáskákkal kellett felszerelkeznünk, sajnos volt hogy valakinek a levelét el sem tudtuk olvasni, mert akkor soha nem aludtunk volna.

Most már talán nem titok, hogy ment a CoV-nak? Jól fogyott az újság?

A CoV 1989-1993 évek között volt igazán nyereséges. A Bokros-csomagról is ismert 1993-as évben a családok költségvetését eléggé megnyírbálták. A Bokros-csomag kihirdetését követő hónapokban közel 40%-kal csökkent a CoV értékesített példányainak száma. Ez alapvetően rengette meg a költségvetésünket. A legtöbb példány, ha jól emlékszem, a 7. és 8. számból fogyott, ekkoriban 15-16 ezer példányt gyártottunk és 2-3 ezer jött vissza eladatlanul. 1993 után leesett a gyártott példányszám 10 ezer alá, és 1994 végére már elértük az 50%-os remittendát.

Milyen kapcsolatotok volt az akkori konkurenciákkal (pl. 576 Kbyte)?

Én személy szerint nem nagyon tartottam velük a kapcsolatot, Kiss Laci volt a közvetítő, az arany középút. Én úgy éreztem egyfajta elszigetelődés volt az akkori meghatározó lapok, 576, Guru, CoV között, talán csak a nagy Computer Karácsony rendezvényeket jöttünk igazán össze, azután mindenki tette a maga dolgát.

Hogyan jellemeznéd a hírhedt CoV HQ egy mindennapját?

A CoV HQ-ban délután indult az élet, mert ha valaki belépett délelőtt 10-kor a szerkesztőségbe, akkor lehet, hogy Lacit találta a földön ruhástul, cipőstül hálózsákban, egy-egy lapzárta előtt. Sok volt a külső munkatárs, főleg egyetemisták, akik ellepték délután a szerkesztőséget, kisebb vitapartik, milyen új cuccok érkeztek kintről csomagban, amit esetleg el lehet vinni tesztelni, mit sikerült szerezni valamely kalóz csatornán, mi javarészt este voltunk "tiszták" és ekkor fogott a legjobban a tollunk, de éjjel 2 előtt soha sem kapcsoltuk ki a gépeket. Olyan volt ez, mint valami nagy család.

Érdeklődsz manapság még a Commodore / Amiga irányban? Figyeled a fejleményeket?

Sajnos nem.

Elképzelhetőnek tartod, hogy kialakul még egyszer egy olyan tábor, mint a Commodore rajongók voltak a 90-es években? Esetleg van már ilyen szerinted?

Azok az évek már soha nem jönnek vissza. A mai fiatalok gondolkodásmódja már egészen más, szerintem ez a hangulat nem ismételhető meg újra.

Mit jelentenek neked a CoV-os évek?

Olyan volt ez, mint valami szerelem, meglátni és megszeretni. Ezeket az éveket soha sem fogja elfelejteni az ember.

Mit szólsz hozzá, hogy a mai napig vannak CoV rajongók, akik nagy becsben tartják a megmaradt lapokat, és igyekeznek azt újra elérhetővé tenni (az interneten)?

Le a kalappal előttük, és büszke vagyok rá, hogy ennek a missziónak a megalapozásában részt vehettem.

Mi a véleményed a mai számítógép-őrült fiatalokról?

Ezek már valóban őrültek, nekem az a véleményem róluk, hogy sokszor a világ nem is létezik a számukra csak a monitor és a fejük között. A fiatal informatikusok többsége elgépiesedik, az emberi értékek a háttérbe szorulnak.

Commie Inside, Rucz Lajos interjú 3A retro mánia megérintett valamennyire?

Nem hál'istennek!

A mai agyonmarketingelt világban lenne-e jövője (illetve egyáltalán helye) egy olyan stílusú (és főként lelkesedésből készített) lapnak, mint a CoV?

Szerintem nem.

Hogyan jött létre annak idején az a hatalmas szakadék, ami a kitűnő CoV-ból egy PCU-t csinált?

Ez sajnos ennek az elgépiesedett, el PC-sedett világnak az első kapuja volt. Mi is láttuk, hogy ez már csak egy erőltetett mosoly, de be kellett állni a sorba, így lehetett hirdetést szerezni (a CoV-ban már senki sem akart hirdetni), és sajnos a váltás szakadék nélkül nem ment.

Szerinted meddig fognak emlékezni az emberek egy akkora legendára, mint a CoV?

Ameddig élnek.

Az elmúlt évek alatt történt-e valami CoV fronton (felélesztési kísérlet stb.)?

Nem tudok róla, de ez nem azt jelenti, hogy nem, lehet, hogy csak én nem értesültem róla.

Köszönjük a válaszokat...

Elválasztó vonal

Weblog Commenting and Trackback by HaloScan.com

Hirdetések

Cikkajánló

Populous 2 (#22)

"Szőke lány, lepedőben. Ez a két dolog már önmagában is rendkívül figyelemreméltó, de ha hozzátesszük, hogy szerintünk ez a legjobb támadó varázslat, akkor valószínűleg mindenki vad tapsikolásba is kezd. Tulajdonképpen ő is "harcos karakter", mert a pap populációját indítjuk el Helénaként, de fizikailag nem harcol. Az ellenséges populációkat maga után csalja (a települések teljes népességét kirúgja a helyéből) és ide-oda mászkál velük."

Gilded Age (#22)

"Részünkről ugyan nagyon szeretjük a tili-toli stratégiákat, meg úgy általában a stratégiákat - de ha mondjuk ez stratégiának nevezhető, akkor ez borzasztó. Az állóképek még úgy-ahogy tűrhetőek (bár a készítőiknek talán a homoklapát jobban állna a kezében, mint mondjuk egy egér), de a harc kivitelezése már bántóan ronda."

News (#22)

"Őszintén szólva, igazán jól szoktunk szórakozni a hirdetések egy részén, különös tekintettel azokra, amelyek mondjuk POPULOUS-t keresnek 64-esre (természetesen kazettára). Ha POPULOUS-t nem is, valami hasonlót azért kaptak a Kingsoft jóvoltából a 64-esek: a LORDS témáját tekintve ugyanis teljes egészében POPULOUS-lopás, de mint tudjuk, jó helyről lopni nem is olyan nagy szégyen. (Az pedig a legjobb hely! - CoVboy)"

Hero Quest 2 (#22)

"A hatodik pályáig bírtuk szuflával, de már ez is a csodával határos volt, mert állandóan elaludtunk az izgalmaktól."

Partytime! (#22)

"A lényeg úgyis az, hogy nem voltunk / vagyunk / leszünk elfogultak egyik rendezvénnyel kapcsolatban sem, mivel anyagilag egyikben sem voltunk közvetlenül érintettek. Már csak azért sem, mert egy igazán jó party megrendezésére nyilvánvalóan nem a BME auláját béreltük volna ki, hanem mondjuk a Bajor Királyi Sörözőt."

Best of

Rucz Lajossal beszélgettünk

"A CoV HQ-ban délután indult az élet, mert ha valaki belépett délelőtt 10-kor a szerkesztőségbe, akkor lehet, hogy Lacit találta a földön ruhástul, cipőstül hálózsákban, egy-egy lapzárta előtt."

Interjú Kiss "CoVboy" Lászlóval

"Én írtam a cikkeket (később az olvasók is beszálltak egy-egy rovatba), Lajos pedig intézte a bürokráciát és a számlákat - ez a számlásdi eléggé messze áll tőlem, a számlákat én elhagyni tudom, illetve ha ki kellene fizetni őket, hosszú történeteket tudok rögtönözni, hogy majd mikor fogom megtenni."

Railroad Tycoon (#17)

"Ha a második lehetőséget kapcsoljuk be, akkor a játékban csak azokért a vonatszállítmányokért fognak fizetni a városokban, amelyre a városnak szüksége van. BASIC ECONOMY esetén a városok minden kirakott áruért tejelni fognak. (Mi a szösz? Tejelni? - CoVboy)"

The secret of Monkey Island (#15)

"Ha valakinek azt mondanánk, hogy Threepwood (Guybrush Threepwood), az valószínűleg elmélázó pillantással tekintene ránk, vagy esetleg megjegyezné, hogy ez a leghülyébb név, amit valaha is hallott."

Terramex (#3)

"A kerettörténet szerint egy ronda nagy aszteroida tart pontosan a Föld felé. Ha esetleg ideérne, akkor puff! - és 1.75 valamint olvasók híján már nem is jelenik meg többet a CoV."

Linkek

CoV archívum

CoVboy rajongói topic

Commodore Világ topic

Spectrum archívum

Dreamwar
(C64 gyűjtemény)

Cov HQ
(elkezdett archívum)

Hozzászólások

Blog archívum

2008. július

2007. augusztus

2007. augusztus

2007. július

2007. június

2007. május

2007. április

2007. március

2007. február

2007. január

2006. december

2006. november