Blog  -   Commodore Világ Archívum  -   Extra  -   E-mail

 

Partytime ! Showtime ! Meg minden !

Ez most itt nem játékleírás lesz - annál sokkal, de sokkal jobb! Ilyen helyzetjelentés-szerűség. A témája a december elején megrendezett számítógépes karácsonyok, mikulások és egyéb téli képződményekről elnevezett rendezvények körül bonyolódik. Bizonyára az is igazán érdekes lenne, ha mondjuk arról írkálnánk, hogy hol és hányan voltak, megadnánk különböző paramétereket az asztalok lábának számától kezdve az asztalterítők színéig (vagyis, hogy "Milyen volt a rendezvény?") - de mivel ez unalmas téma, inkább kukkantsuk meg azt, hogy mitől lettek ilyenek a rendezvények, vagy még inkább: "Hogyan készül a rendezvény?" (Hát ez egyszerű. Végy 3 kanál látogatót, egy csipetnyi szponzort, az egészet hintsd meg egészséges versenyszellemmel, oszd két részre és végül a biztonság kedvéért piríts meg minden kezed ügyébe akadó tárgyat - Nagyi)

(Ja, mielőtt belevágnánk, még valami: néhány mókás fickó elterjesztette, hogy a BME-n a CoV szervezi a rendezvényt. Érdekes elképzelés, de mindenki azt terjesztget, amit akar. A lényeg úgyis az, hogy nem voltunk / vagyunk / leszünk elfogultak egyik rendezvénnyel kapcsolatban sem, mivel anyagilag egyikben sem voltunk közvetlenül érintettek. Már csak azért sem, mert egy igazán jó party megrendezésére nyilvánvalóan nem a BME auláját béreltük volna ki, hanem mondjuk a Bajor Királyi Sörözőt.)

Tehát kezdődött a dolog valamikor ősszel, amikor már aktuálissá vált, hogy a Csokinál jelentkezzünk 1-2 asztalkáért a hagyományos decemberi rendezvényükre a BME-n. Telefon. Érdekes információ: nem a BME-n lesz a rendezvény, hanem a Puskin Streeten. (Nevezzük át! - CoVboy) Tökmindegy, úgy se az érdekelt minket, hogy 'hol', hanem hogy 'mikor' (na meg a 'mennyi')? Ekkor és ekkor. Jó. Okos ember nem tesz fel olyan kérdéseket, hogy 'miért?' - ha kíváncsi valamire, akkor majd kitalálja magától (ha meg nem, akkor nem okos ember). Akkor és ott. Rendben.

Csörög a telefon. Jelentkezik Dragon György, aki az ARTGAME Bt. ügyvezető igazgatójaként mutatkozik be és azonnal megpróbálja eloszlatni azokat a téves és rágalmazó információkat, amelyek szerinte az ARTGAME Bt. körül terjengenek. Mivel a nevet eddig életünkben egyetlen egyszer láttuk egy Computer Mánia hirdetésben (ennyiből állt: "A játék komolyra fordul!"), fogalmunk sincs róla, hogy mik terjengenek (lehet, hogy a játékok, amelyek idáig csak fordultak?) - de azért partnerek vagyunk és elnézően bólogatunk a kagylónak, amíg az oszlatás tart. Aztán egy idő után szerényen érdeklődünk, hogy úgy alapjában véve mit is akar az úr? Ja, persze: hirdetni. Hirdetni? Azt lehet. Mit? Természetesen a hagyományos számítógépes rendezvényt a BME aulájában. Öööö... (nocsak!) Lesz ilyen rendezvény? Jó! Persze, hogy lehet hirdetni! Hozta Isten! Hívjon máskor is! Hol kívánja: B2, B4, belív - esetleg címlap? Hozzáférhető mindegyik x ősszegért. B4 (hátlap). Rendben, ennyiben maradunk. Beszélgetés közben még elhinti, hogy azért akar nálunk hirdetni, mert ugyebár a Csokonai az 576-tal szervezi a rendezvényt, ott ugyebár nem hirdethet; a Computer Mániával régebben nagyon jó kapcsolatban voltak, de mivel idővel a kapcsolatok jó szokása szerint az megromlott, most már ott sem tud hirdetni. Már csak azért sem, mert a CM nyilván a saját party-ját fogja reklámozni. (Nocsak! Party hegyek lesznek itt decemberben!) Mivel az időpont megegyezik a Csokis rendezvény időpontjával, szerényen érdeklődünk, hogy az vajon üzletileg mennyire lesz neki jó, hogy az övével egy időben egy másik rendezvény is lesz. Magyarázat: ők ezt az időpontot már szeptemberben fixálták, a Csoki tolt ki velük, hogy ugyanerre az időpontra egy másikat is szervezett. De ő azért biztos abban, hogy a hagyományos helyszínen levő rendezvény ilyen-olyan okok miatt sikeres lesz. Jól van, madárkáim, csináljátok csak - mi majd érdeklődve figyeljük az eseményeket.

A néhai CM-nál dolgozott egy-két ismerős. Az egyikkel éppen telefonon csevegünk (Most már legalább tudom, miért olyan magas állandóan a számla! - CoVboy), és ha már úgyis kéznél van, némi hátsó gondolattal a decemberi rendezvényekre tereljük a szót. Az eredmény nem marad el, info: a CM is szervez egy rendezvényt a Goldmann menzán. De jó! És mikor? Természetesen a másik két rendezvénnyel megegyező időpontban. Az nagyon cool lesz! Azon a két napon úgy tűnik, minden buszmegállóban egy-egy rendezvény lesz az arra rászorulóknak.

Nemsokára egy másik CM-s ismerőssel csevegünk, aki szintén a rendezvényükről regél, és közben mellesleg megpendíti, hogy szeretnék hirdetni a rendezvényüket a CoV-ban. Hát ez igazán jól hangzik - reklámfelületet bármikor tudunk biztosítani! Hozzad a reklámot, a megrendelőlapot és az x összeget se felejtsd otthon! Egyébként nem lenne egyszerűbb a CM-rendezvényt a CM-ben hirdetni? Nem, mert az pont akkorra fog megjelenni és a hirdetésnek legalább 2-3 héttel az időpont előtt illene az utcán lennie.

Jól alakulnak az események. Hát itt mindenki hirdet! Ez jó! A CoV 21-ből úgy látszik 'Rendezvény extra' lesz, esetleg játékleírás-rovattal. Némi problémát okoz, hogy az ARTGAME Bt. részéről olyan dolgok is elhangzottak, hogy nem repesnének az örömtől, ha más konkurrens rendezvényt is hirdetnénk. CoVboy ezt a problémát gyors filozófiai eszmefuttatással megoldja: az ARTGAME csak a B4-et vette meg, nem az egész újságot, tehát ne foglalkozzanak azzal, hogy másutt mi van benne; másrészt meg ott van az az áthidaló megoldás, hogy a CM reklám majd repülőlapon lesz (az a kipotyogós megoldás) - az ugyebár nincs benne az újságban, mert a kinyitás pillanatában kiesett belőle... Ezen vadul vigyorog, mert azt hiszi, hogy olyasmit mondott, amit mi már nem tudunk két hete. Ezenkívül tarthatatlannak tartja azt az állapotot is, hogy a Csoki&576-rendezvény még nem jelentkezett hirdetési igénnyel, úgyhogy dönt, hogy elvonul behálózni valamelyiket. Gyorsan rázárjuk az ajtót, nehogy valami galibát okozzon - bőven elég a levelezési rovat is, inkább a levelekkel foglalkozzon. (Na, tessék! Most mindenki láthatja, hogy engem itt elnyomnak. Tiszta apartheid itt már minden - CoVboy)

Múlik az idő. Az ARTGAME-től megkapjuk időben a reklámanyagot, a CM-tól nem. Telefon. Na, mi van: kell vagy nem kell? Hát most az a helyzet, hogy a CM rendezvény bukott, azértmertcsak, viszont a CM a Puskin utcába megy. A Tóth Lajossal (aki nem tudná: Csoki boss) viszont azt beszélték meg, hogy az ottani helybérletet úgy rendezik, hogy az általuk kibérelt reklámfelületen a Csoki/576 rendezvényt fogják hirdetni a CoV-ban "és-hát-nem-e-baj-az", hogy 576-ot hirdetünk a CoV-ban. Óh, madárkám, ha CM-et hajlandóak voltunk hirdetni, akkor 576-ot miért ne lennénk hajlandóak - mi a különbség? A reklám a természetéből adódóan olyan dolog, hogy a média tulajdonosának nem az a lényeg, hogy ki és mit hirdet, hanem az, hogy mikor és mennyit fizet. Hirdetünk mi Libresse-betétet is ("Egy jó barát a hajban!" - vagy az egy másik?), ha muszáj, persze ilyen esetekben azért lenne annyi kikötésünk, hogy az a szőke reklámhölgy (azzal a gyönyörű mosollyal) személyesen hozza el a megrendelőlapot. (Óóóóóóó... Én is olyan szívesen erezném magam 'észrevétlen biztonságban' - CoVboy)

Party a BME-n
Odanézzetek! Software-kalózok működnek a BME-n! Micsoda idők... (Volt ám képünk a Vendelről is, csak azt megvette a Horrorsoft címképernyőnek)

(Átvettük a Playboy szerkesztési stílusát: folytatás majd valahol hátrébb. Na jó, mondunk egy számot: mit szóltok a 11-hez?)

(folytatás a 2. oldalról. De egyébként ott is ki volt írva, hogy majd itt folytatjuk. Na, mit szóltok? Hogy eltaláltuk...)

Két nappal a nyomdai leadás előtt ismét rátelefonálunk barátunkra, hogy ugyan hozza már az akármilyen reklámot, ha még december előtt viszont akarja látni. Változott a helyzet: az 576, mint a rendezvény fő szponzora, tiltakozott a jelenlétük ellen, így tehát oda nem mehetnek - micsoda szemétség meg blablabla! Jaj, barátom, hát így van ez: mi sem veszünk fel minden stoppost az autónkba. (Kivéve a Libresse-ladyt! - CoVboy) Miért nem jelentkeztetek ti is rögtön szponzornak és akkor ti is tiltakozhattatok volna minden ellen?! Milyen szépen is tett volna az idő...

Szóval a #2 hirdetés bukott. Nem baj, egy még mindig van! Úgy döntünk, megyünk a BME-re új (meg régi) CoV-okat árulni. Úgy általában arra készülünk, ami tavaly volt (mint a heringek). A BME-rendezvény lehangoló. Délben váltjuk egymást, és elég szomorú meglepetésként ér minket, hogy csak enyhe lézengés van. Attól függetlenül jól szórakozunk, több okból is: például visszük magunkkal Vendel barátunkat, aki nagy, szakállas és fülbevalót visel. Ezért minden arrajáró következetesen CoVboynak szólítja. (Kit? A Vendelt? Uramisten! De hát én szép vagyok... - CoVboy) Vendel barátunk szabadidejében egyébként operatőr és az utóbbi fél évben azzal kereste a mindennapi betevő falatot, hogy lövöldöző déli szomszédainknál filmezgetett - a CoV-ról pedig kábé annyit tud, hogy van egy olyan uborka, aminek így kezdődik a vezetékneve. Mindazonáltal gyorsan feltalálja magát és mindenkinek magabiztosan válaszolgat, aki hajlandó valamit vásárolni (a többiekre pedig rendkívül sandán néz onnan a magasból). Néha emberek érkeznek és ilyen kérdéseket intéznek Vendelhez, hogy "Csá, CoVboy, nem láttad az ABC-t a DEF-ból?". Mire Vendel: "Dehogynem, most ment arra!" Aztán miután az illető elrobogott a jelzett irányba és minden bizonnyal megtalálta a férfi WC-t, ártatlan bociszemeket mereszt ránk és megkérdezi: "Az kicsoda?" Magasabbra hág a hangulat, mihelyt megérkezik a délutános műszak: neki ugyanis épp' aznap van a születésnapja, tehát gyanúsan csilingelő szatyorral és intenzíven vigyorogva animál be a küzdőtérre. Mivel néhány ismerőse újabb csilingelő holmikat hoz neki, az ő szórakozása is biztosítva van. Egyébként ő is fülbevalót visel, tehát délután majd őt szólítják CoVboynak. (Mi ez a fülbevaló-mánia?! A fülbevaló már rég nem best! Olyan már mindenkinek van! Ellenben bokalánca csak a legcoolabbaknak: nekem meg a Libresse-ladynek - CoVboy)

Másnap. (A délutános műszakos.) Ugyanaz a helyzet, mint az előző nap, vagy ha lehet, akkor még kevesebben vannak. A szórakozás mondjuk most is megvan: a GameShiftes csókák átköltöznek velünk szembe, így tehát van kit dobálni az összegyűrt előfizetési csekkekkel és csikkekkel. Közben érdekes dolgok történnek: olyan emberek érkeznek, akik az előző nap a Csokis partyn voltak (vagy épp' onnan jöttek át) és ilyen kérdéseket tesznek fel (természetesen Vendelnek), hogy igaz-e az, hogy azért van másik rendezvény, mert a CoV kitúrta az 576-ot és a Csokonait a BME-ről? De jópofák vagytok - ezt honnan szedtétek? Hát a Csoki-partyn mindenki azt mondja... Aha. Az más. Ha valamit mindenki mond, az bizonyára úgy is van - vagy ha nem, akkor majd meggyőzik magukat! Meg egymást is. Vendel persze most is szórakoztatja magát: bináris véletlenszámok alapján "Igen" illetve "Nem" válaszokat adogat a kérdésekre, közben tekintetével vadul keresi a vészkijáratot. A később érkezők már nem kérdő mondatokat intéznek hozzánk, hanem úgy kezdik, hogy "De bunkók vagytok, hogy az 576-ot és a Csokonait kitúrtátok..." Hoppá! A sok kis kutyakölyök chewing gumót fogyaszt (rágalom)! Már éppen azon gondolkodunk, hogy hirtelen ötlettől vezérelve átvonulunk a Puskin utcába, és ott kérdő mondatokat teszünk fel a 'ki-kit-mikor-és-honnan-rúgott-ki?' témakörben, amikor ismerős személyek tűnnek fel a fordulóban. Nicsak! Az 576-kommandó. Balogh Zsolt & Martin. (Ja, a történeti hűség kedvéért: még két lány is, de most ők nem fontosak.) (Tehát egyik sem a Libresse-lady - CoVboy) Eszmecsere:

- Áááááá, hello! Na, mi van?
- Mi lenne?! Átjöttünk körülnézni, hogy mi van itt.
- Hát látod: pangás. Nálatok?
- Hú, figyelj, dugig vagyunk nyitástól zárásig. Egész egyszerűen nem lehet beférni és...
- Na jól van, engedd ki a levegőt, ötödekkora hely. Egyébként jó, hogy jössz! Figyelj, drága Zsoltom, te terjeszted azt, hogy mi túrtunk ki benneteket innen?!
- Mi van?!
- Itt különböző fickók azzal jönnek, hogy mi kitúrtunk benneteket innen... Hát ne röhögjél, itt mondják az egyedek és közben bámulnak csúnyán!
- És te ezt elhiszed?
- Hm. Na jó, akkor ezt hagyjuk. Inkább arról meséljél, hogy az miért volt neked biznisz, hogy ezzel egy időben csinálsz egy másik rendezvényt?
- Figyelj, hát először is az ARTGAME lenyúlta ezt a helyet, aztán meg egyszerűen nem lehetett velük megegyezni: én szponzor akartam lenni, meg nem szeretem, ha mindenbe beleszólnak.
- Ez idáig oké, meg érthető, de hát miért nem csináltad egy héttel később? Aki most itt van, az akkor nálad lett volna, itt most jóval többen lennének, és nem kellene elhurcolásznunk ezt a sok újságot!
- Azért csináltuk most, mert nekünk ez az időpont volt megfelelő. Meg egyébként is: miért nem jöttetek oda CoV-okat árulni? Gondolod, nem kaptatok volna pár asztalt? Na jól van, megtámogatlak: adj egy Évkönyvet meg egy új számot...
- Hohó, hát az mindjárt más! Fáradjon a kasszához, tisztelt uram. Háromhatvanhét. Tudok szolgálni előfizetési csekkel is...
- Na, húzzál, jó?...

Hát ennyi. Tanulság: semmi. De azért summázhatjuk a dolgot. Az ARTGAME / CM kettős majd' 4 hónappal előre lefoglalta a megadott időre a BME aulát. Hát ezért aztán senki nem hibáztathatja őket: az aula kiadó volt, ők meg kivették. Amikor a Csoki / 576 páros érkezett, már foglalt volt a terep, tehát logikus, hogy megpróbáltak megegyezni. Mivel az érdekeiket ilyen-olyan okok miatt nem tudták egyeztetni, kompromisszum nem jöhetett létre, tehát szintén logikus volt, hogy ők saját rendezvényt csinálnak. Puszta tréfából (vagy akár próbából, tökmindegy) éppen ugyanabban az időpontban. Az ARTGAME és CM útjai közben különváltak. Az ARTGAME maradt a saját rendezvényénél, a CM meg úgy gondolta, hogy ő is csinál egy sajátot (közben rájöttek, hogy az új számuk sem fog összejönni, tehát inkább nem rendezgetnek). Így tehát csak két party volt. Ez végül is nektek jó volt, mert mindenki kiválaszthatta, hogy hova megy és nyerhetett az Amigától kezdve az autóig mindent.

(Apropos, az ARTGAME-től kérték, hogy a következő számunkban hozzuk le, hogy ki nyerte a rendezvényük látogatói között kisorsolt Toyota RX 30-ast: Marinov Gábor, Budapest. Részünkről is congratula - csak nehogy megtörd, mert nem valószínű, hogy minden sarkon árulnak hozzá mondjuk egy jobb első elemet!)

A két szervező meg szerintünk jól kitolt mind a másikkal, mind saját magával. A két napon ugyanis a BME-n 1.600-an voltak, a Puskin utcában pedig olyan 2.500 körül lehettek (ez csak sacc, lehet, hogy tévedünk párszázat, de már csak fizikailag sem férhettek be oda sokkal többen). Ez azért jó, mert a '90-es BME-rendezvényen csak az első napon 4.800-5.000 látogató volt. Nem valószínű, hogy egy év alatt ennyien eladták a számítógépüket... Persze, minden szervezőnek szíve joga, hogy mit és hogyan csinál.

Érdeklődve várjuk viszont az idei eseményeket. Remélhetőleg legalább 20-30 party is lesz Budapest-szerte, lehetőleg ugyanabban az időben! Mi mondjuk ismét csak nem szervezünk mókás összejöveteleket (bár ki tudja? Nem is olyan drága a Bajor Királyi bérleti díja...), de már jó előre szólunk, hogy bárki bármit szervez, annak a CoV szívesen biztosít hirdetési felületet! (Különösen a Libresse-ladynek! - CoVboy) A hirdetési tarifák megtalálhatók az újságban, de levélben is elküldhetjük. Csak tessék, tessék!

(Jaj, hát majdnem elfelejtettük! Hogy mindenki végképp' boldog legyen, egy kis csámcsognivaló: túrósrétes. Természetesen mi túrtuk ki az 576-ot a BME-ről. Meg a Csokonait is. Volt még valaki? Akkor azt is. Ez a Tour de CoV. De csak azért, mert mi meg a Puskin utcát akartuk kibérelni az adott időpontban. Mivel ott party volt, most nem tudtuk megrendezni az évek óta hagyományossá vált édesgyökértúró tournamentünket. A túróba! Na nem baj - majd jövőre!)

Elválasztó vonal

Weblog Commenting and Trackback by HaloScan.com

Hirdetések

Cikkajánló

Populous 2 (#22)

"Szőke lány, lepedőben. Ez a két dolog már önmagában is rendkívül figyelemreméltó, de ha hozzátesszük, hogy szerintünk ez a legjobb támadó varázslat, akkor valószínűleg mindenki vad tapsikolásba is kezd. Tulajdonképpen ő is "harcos karakter", mert a pap populációját indítjuk el Helénaként, de fizikailag nem harcol. Az ellenséges populációkat maga után csalja (a települések teljes népességét kirúgja a helyéből) és ide-oda mászkál velük."

Gilded Age (#22)

"Részünkről ugyan nagyon szeretjük a tili-toli stratégiákat, meg úgy általában a stratégiákat - de ha mondjuk ez stratégiának nevezhető, akkor ez borzasztó. Az állóképek még úgy-ahogy tűrhetőek (bár a készítőiknek talán a homoklapát jobban állna a kezében, mint mondjuk egy egér), de a harc kivitelezése már bántóan ronda."

News (#22)

"Őszintén szólva, igazán jól szoktunk szórakozni a hirdetések egy részén, különös tekintettel azokra, amelyek mondjuk POPULOUS-t keresnek 64-esre (természetesen kazettára). Ha POPULOUS-t nem is, valami hasonlót azért kaptak a Kingsoft jóvoltából a 64-esek: a LORDS témáját tekintve ugyanis teljes egészében POPULOUS-lopás, de mint tudjuk, jó helyről lopni nem is olyan nagy szégyen. (Az pedig a legjobb hely! - CoVboy)"

Hero Quest 2 (#22)

"A hatodik pályáig bírtuk szuflával, de már ez is a csodával határos volt, mert állandóan elaludtunk az izgalmaktól."

Partytime! (#22)

"A lényeg úgyis az, hogy nem voltunk / vagyunk / leszünk elfogultak egyik rendezvénnyel kapcsolatban sem, mivel anyagilag egyikben sem voltunk közvetlenül érintettek. Már csak azért sem, mert egy igazán jó party megrendezésére nyilvánvalóan nem a BME auláját béreltük volna ki, hanem mondjuk a Bajor Királyi Sörözőt."

Best of

Rucz Lajossal beszélgettünk

"A CoV HQ-ban délután indult az élet, mert ha valaki belépett délelőtt 10-kor a szerkesztőségbe, akkor lehet, hogy Lacit találta a földön ruhástul, cipőstül hálózsákban, egy-egy lapzárta előtt."

Interjú Kiss "CoVboy" Lászlóval

"Én írtam a cikkeket (később az olvasók is beszálltak egy-egy rovatba), Lajos pedig intézte a bürokráciát és a számlákat - ez a számlásdi eléggé messze áll tőlem, a számlákat én elhagyni tudom, illetve ha ki kellene fizetni őket, hosszú történeteket tudok rögtönözni, hogy majd mikor fogom megtenni."

Railroad Tycoon (#17)

"Ha a második lehetőséget kapcsoljuk be, akkor a játékban csak azokért a vonatszállítmányokért fognak fizetni a városokban, amelyre a városnak szüksége van. BASIC ECONOMY esetén a városok minden kirakott áruért tejelni fognak. (Mi a szösz? Tejelni? - CoVboy)"

The secret of Monkey Island (#15)

"Ha valakinek azt mondanánk, hogy Threepwood (Guybrush Threepwood), az valószínűleg elmélázó pillantással tekintene ránk, vagy esetleg megjegyezné, hogy ez a leghülyébb név, amit valaha is hallott."

Terramex (#3)

"A kerettörténet szerint egy ronda nagy aszteroida tart pontosan a Föld felé. Ha esetleg ideérne, akkor puff! - és 1.75 valamint olvasók híján már nem is jelenik meg többet a CoV."

Linkek

CoV archívum

CoVboy rajongói topic

Commodore Világ topic

Spectrum archívum

Dreamwar
(C64 gyűjtemény)

Cov HQ
(elkezdett archívum)

Hozzászólások

Blog archívum

2008. július

2007. augusztus

2007. augusztus

2007. július

2007. június

2007. május

2007. április

2007. március

2007. február

2007. január

2006. december

2006. november